Kvásek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kvásek
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 46585 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí sušené |
300 g | Mouka pšeničná hladká |
480 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 412,2mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 9,6mg |
Vláknina | 538,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kvásek postup přípravy receptu:
1 | Ve velké míse smícháme mouku a droždí, přilijeme vodu a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme stát na teplém místě minimálně 3 dny. |
2 | Směs začne již za několik minut bublat a její objem se zvětší. |
3 | K použití je připravena, když má kyselou kvasnicovou vůni. Kvásek pak dobře promícháme a uskladníme v lednici v nádobě s dobře těsnícím víkem. |
Poznámka
Když z nádoby odebereme hrnek kvásku, doplníme ho hrnkem mouky a hrnkem vody a zamícháme. Když droždí začne bublat a znovu nabyde, vrátíme kvásek do lednice. Místo vody se dá použít pro oživení kvásku i mléko nebo lžička cukru.