Jihočeská borůvková omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jihočeská borůvková omáčka
Jihočeská borůvková omáčka
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 49863 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
0,5 kg | Borůvky |
50 g | Cukr moučkový |
20 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
15 g | Solamyl |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 96,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 67,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jihočeská borůvková omáčka postup přípravy receptu:
1 | Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat. |
2 | V nízkém hrnku smícháme cukr se 2 lžícemi vody a přivedeme k varu. Pak přisypeme borůvky a krátce je povaříme, aby zůstaly celé. K směsi přidáme máslo a vše zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali Solamyl. Vše opatrně promícháme a necháme už jen krátce provařit. |
Poznámka
Hustotu omáčky docílíme množstvím mléka. Hustší podáváme k lívancům nebo vdolkům, řidší poléváme kynuté nebo tvarohové knedlíky.