Dezert s piškotovým těstem a ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s piškotovým těstem a ovocem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54708 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Na piškotovou hmotu | |
---|---|
100 g | Cukr moučkový |
60 g | Maizena - kukuřičný škrob |
60 g | Mouka polohrubá |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Další suroviny | |
100 g | Kandované ovoce |
200 g | Kompot ananasový |
200 ml | Likér bylinný - Strega |
2 cl | Likér mandlový - Amaretto |
2 cl | Sherry brandy |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Vanilkový krém z mléka [54706] | |
80 g | Cukr moučkový |
40 g | Maizena - kukuřičný škrob |
500 ml | Mléko polotučné |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 364,6mg |
Draslík | 102,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 384,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Kandované ovoce, Kompot ananasový, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Mouka polohrubá, Likér bylinný - Strega, Likér mandlový - Amaretto, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s piškotovým těstem a ovocem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme piškotovou hmotu: v misce ušleháme z cukru a žloutků krém. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme do krému. Prosejeme mouku i Maizenu, prošleháme na těsto. |
2 | Vyložíme plech pečicím papírem, vlijeme na něj piškotovou hmotu, předehřejeme troubu na 200°C a plech vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, poté plát těsta necháme vychladnout a rozkrájíme na 3 pruhy. |
3 | Připravíme vanilkový krém z mléka [54706]: |
4 | Do misky vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru, vymícháme do hladka krém. |
5 | Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru, přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem i luskem zahříváme, necháme přejít varem, poté odstavíme ze sporáku a vanilkový lusk vyjmeme. Vyškrábeme z něj dřeň a vložíme ho zpátky do mléka. |
6 | Znovu uvedeme mléko do varu, zašleháme krém z Maizeny, žloutků i cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. |
7 | Povrch krému zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit, poté prolisujeme přes síto a přimícháme do tuha ušlehanou smetanu. |
8 | Nakrájíme na kostičky kandované ovoce, zalijeme višňovým likérem. Okapané kompotované ovoce rozkrájíme na kostičky a zakapeme mandlovým likérem. |
9 | Do podlouhlé formy vložíme jeden piškotový plát a zakapeme třetinou bylinného likéru. Potřeme třetinou vanilkového krému a naskládáme na něj kompotované ovoce. Přiložíme druhý plát piškotu, zakapeme druhou třetinou bylinného likéru, zalijeme druhou třetinou krému a obložíme kandovaným ovocem. Přidáme třetí piškotový plát a zakapeme zbytkem likéru. Nakonec zalijeme zbytkem krému, necháme v chladu alespoň 4 hodiny odležet, poté podáváme. Před podáváním dezert ještě potřeme do tuha ušlehanou smetanou. |
Poznámka
Servírujeme studené.