Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56159 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
4 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
30 g | Cibulka jarní |
40 g | Máslo čerstvé |
20 g | Pažitka |
300 g | Rajčata |
250 g | Šunka dušená |
200 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
Na zálivku | |
---|---|
2 ml | Citronová šťáva |
2 kávová lžička | Med včelí |
0,5 polévková lžíce | Ocet Sherry |
2 kávová lžička | Oregano sušené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ml | Pomerančová šťáva |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 43,3mg |
Draslík | 268,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 936,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cibulka jarní, Pažitka, Rajčata, Citronová šťáva, Med včelí, Oregano sušené, Pomerančová šťáva, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Máslo čerstvé, Šunka dušená, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Ocet Sherry, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát se sýrem, rajčaty a opečeným chlebem postup přípravy receptu:
1 | Kůrky zbavený chléb nakrájíme na kousky o velikosti sousta. Zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném másle. Po opečení necháme v sítu okapat a vychladnout. |
2 | Omytá třešňová rajčata rozkrojíme na poloviny, vykrojíme zelená lůžka. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na tenké a krátké proužky. Šunku společně se sýrem nakrájíme na malé kousky. Omytou a vody zbavenou pažitka a zelenou část jarní cibulky necháme okapat a nakrájíme na kolečka. |
3 | Do vhodné nádoby dáme ocet, sůl, pepř, pomerančovou a citrónovou šťávu, med. Metlou všechny suroviny důkladně prošleháme, stálým šleháním přiléváme olej a tak připravíme zálivku. |
4 | Opečený chléb, nakrájená rajčata, cibuli, šunku, sýr, jarní cibulku a pažitku dáme do misky. Vše vše dobře promícháme, přelijeme připravenou zálivkou, ochutnáme, podle potřeby dochutíme a ještě jednou promícháme. |
5 | Salát necháme chvilku odležet. Porcujeme na jednotlivé talíře nebo do salátových misek. Každou porci posypeme oreganem a podáváme. |
Poznámka
Takto připravený salát podáváme jako hlavní studené jídlo.