Kakaový koláč ze zakysané smetany - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kakaový koláč ze zakysané smetany
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56834 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
200 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
200 g | Džem rybízový |
2 polévková lžíce | Kakao |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
2 dl | Smetana zakysaná 14% |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
2 ks | Vejce slepičí |
300 g | Zakysaná smetana |
Na vymazání pekáče | |
70 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na polevu | |
100 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Kakao |
70 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 81,3mg |
Draslík | 58,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Soda jedlá, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Cukr moučkový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Džem rybízový, Kakao, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana zakysaná 14%, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Kakao, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kakaový koláč ze zakysané smetany postup přípravy receptu:
1 | Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč. |
2 | Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči. |
3 | V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky. |