Jednoduchý recept

Slovenský tvarohový koláč

  • Slovensko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 57265

Ingredience

Na těsto
100 g Cukr moučkový
160 g Hera
13 g Kypřicí prášek do pečiva
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 špetka Muškátový oříšek
100 g Rozinky bílé
1 ks Vejce slepičí
1 dl Voda pitná
Na vymazání plechu
50 g Hera
40 g Mouka pšeničná hrubá
Na náplň
2 kávová lžička Citronová kůra
6 ml Citronová šťáva
150 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
100 g Džem meruňkový
2 polévková lžíce Pudinkový prášek - vanilkový
500 g Tvaroh měkký
2 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Na ozdobení
50 g Cukr moučkový

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 439 kcal
Kilojoule 1 836kJ
17% Sacharidy 63 g
21% Tuky 16 g
2% Sodík 49 mg
23% Bílkoviny 13 g

Slovenský tvarohový koláč postup přípravy receptu:

1

Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.

2

Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky.

3

Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky.

4

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept