Zázvorky z třtinového cukru - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 44 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zázvorky z třtinového cukru
Celkový čas: | 44 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 14 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57780 |
Kategorie: | Vánoční cukroví |
Ingredience
100 g | Cukr třtinový |
0,5 kávová lžička | Hřebíček mletý |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Máslo čerstvé |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Sirup řepný |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Na posypání válu | |
---|---|
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 42,5mg |
Draslík | 74,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Hřebíček mletý, Kypřicí prášek do pečiva, Skořice mletá, Vejce slepičí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sirup řepný, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zázvorky z třtinového cukru postup přípravy receptu:
1 | Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Do rendlíku vlijeme 1 dl řepného sirupu, přidáme 100 g třtinového (nebo karamelového) cukru, 1,5 lžičky mletého zázvoru, lžičku mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku, vše pomalu zahřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu. Promícháme, rendlík s kořením odstavíme z plotny a za stálého míchání postupně teplé koření přiléváme k máslu, šleháme až do vychladnutí. Poté přidáme vejce a prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těsto důkladně vypracujeme, musí být hladké a vláčné. Z mísy ho přeneseme na pomoučený vál. Ještě těsto poprášíme podle potřeby moukou (aby se nelepilo), znovu vypracujeme a zformujeme do válečku. |
2 | Poté ho rozválíme na plát silný asi 2 - 3 mm, vykrájíme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečicím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 150 - 170°C do zlatova až zlatohněda. Pečeme přibližně 7 až 12 minut. |
3 | Vychladlé zázvorky dáme na mísu a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Zázvorky po upečení odložíme do papírové krabice na 2 - 4 dny, uleželé jsou chutnější.