Třešňový dezert na vidličku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Třešňový dezert na vidličku
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60388 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
450 g | Třešně |
Na vymazání formy | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Drobenka | |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Máslo |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Vanilkový cukr |
Těsto | |
250 ml | Acidofilní mléko |
100 g | Cukr krupice |
100 g | Máslo |
50 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Vanilkový cukr |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 147,2mg |
Draslík | 190,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 169,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2g |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Třešně, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Máslo, Vanilkový cukr, Acidofilní mléko, Máslo, Sůl, Vanilkový cukr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Třešňový dezert na vidličku postup přípravy receptu:
1 | Omyté třešně necháme okapat. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu vyhřejeme na 200°C. |
2 | V misce připravíme drobenku: pomocí prstů promícháme na kostičky pokrájené máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a hrubou moukou tak, že spojené ingredience nám vytvoří drobenku. Vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Třešně vypeckujeme a odložíme. |
3 | V míse si vyšleháme žloutky s cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a změklým máslem do pěny. Nakonec do pěny postupně zašleháme husté zakysané acidofilní mléko. Přisypeme prosátou polohrubou mouku a důkladně vše zamícháme. Vznikne hladké tužší těsto. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta. |
4 | Do vymazané formy nalijeme necelou polovinu těsta, na něj rozložíme třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Těsto posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme přibližně 35-40 minut dozlatova. Ke konci pečení můžeme formu s těstem zakrýt pečícím papírem. Než koláč vytáhneme z trouby, párátkem nebo špejlí zkontrolujeme, jestli je těsto propečené - nesmí se lepit. |
5 | Tento dezert necháme chvilku vychladnou. Servírujeme na dezertní talířky s vidličkou ještě teplý, můžeme ho podávat i vychladlý. |
Poznámka
Podle chuti můžeme každou porci ozdobit kopečkem zakysané lahůdkové smetany nebo šlehačkou.