Muffiny s čedarem a bazalkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Muffiny s čedarem a bazalkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 63502 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Bazalka |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
70 g | Sýr Čedar |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 64,0mg |
Draslík | 58,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 172,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Soda jedlá, Sůl, Sýr Čedar, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Muffiny s čedarem a bazalkou postup přípravy receptu:
1 | Hladkou mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem a sodou do mísy. Část bílé mouky můžeme nahradit i celozrnnou moukou. Oproti obyčejné „bílé“ mouce se celozrnná mouka liší nejen barvou, ale také tím, že je mnohem zdravější. Díky tomu, že se v celozrnné mouce zpracovávají zrna i se slupkou, je tato mouka obohacena o velké množství vlákniny, železa, vitamíny B1 a B2, zinek a železo. Pro začátek bude stačit když nahradíme jen jednu čtvrtinu bílé mouky. Jak budeme s celozrnnou moukou více pracovat, získáme s ní více zkušeností a můžeme nahrazovat i ve větších poměrech. Základní pravidlo zní, že celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, proto přidáme více mléka. |
2 | Čedar nastrouháme nahrubo a přidáme ho do mouky. |
3 | Bazalku nasekáme najemno a spolu se špetkou soli ji také přidáme do moučné směsi. Získali jsme tak sypké suroviny zvlášť. |
4 | Nyní se vrhneme na tekuté suroviny: Máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr. Mícháme, dokud máslo nevychladne a cukr se nerozpustí. Pak do této směsi vyklepneme vejce a přidáme mléko. Šleháme do pěny. |
5 | Teď můžeme vše spojit do jedné hmoty. Vznikne nám poněkud husté těsto – ale to nevadí, tak to má být. Pokud se nám zdá těsto až příliš husté (viz obrázek – takhle má těsto vypadat), můžeme je zředit mlékem. |
6 | Teď už plníme nejlépe silikonové formy na muffiny do dvou třetin výšky. Rozpuštěný sýr se totiž lepí, tak by se nám nemuselo podařit muffiny vyklopit vcelku. |
7 | Po 20 minutách pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepičku. |
Poznámka
Vyzkoušet můžeme různé druhy sýrů a bylinek, ke kozímu sýru se například hodí tymián, k nivě už bych dala méně výraznou bylinu. Přidat můžeme i nějakou zeleninu – například sušená rajčata nebo chilli papričky.