Karamelová lízátka s mořskou solí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Karamelová lízátka s mořskou solí
Karamelová lízátka s mořskou solí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63790 |
Kategorie: | Lízátka |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
80 g | Kukuřičný sirup |
60 g | Máslo čerstvé |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 9,0mg |
Draslík | 1,0mg |
Vláknina | 3,0mg |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Tresť vanilková, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Karamelová lízátka s mořskou solí postup přípravy receptu:
1 | Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme. |
2 | Smícháme vodu, světlý kukuřičný sirup, krupicový cukr, citronovou šťávu a mořskou sůl v rendlíku o objemu 1,8 litru. Vaříme a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. |
3 | Když začne sirup vařit, dámě do rendlíku cukrářský teploměr a po jedné vmícháme kostičky másla. Vaříme za občasného míchání dokud není na teploměru 149 °C. Odstavíme rendlík a vmícháme vanilkovou příchuť. |
4 | Pomocí lžíce naneseme horký sirup s máslem do prohlubní ve formě tak, abychom zakryli konce tyček. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm. |
5 | Podle chuti lízátka posypeme hrubou mořskou solí. |
6 | Lízátka zabalená jednotlivě do plastové folie a uložená v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až měsíc. |