Marshmallows s maracujou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Marshmallows s maracujou
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63969 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
590 g | Cukr krupice |
75 g | Cukr moučkový |
385 g | Kukuřičný sirup |
120 g | Maracuja |
0,1 kávová lžička | Potravinářská barva |
300 ml | Voda pitná |
28 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maracuja mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Marshmallows s maracujou postup přípravy receptu:
1 | Alobalem nebo potravinářskou folií vyložíme pekáč o rozměrech 23 x 33 cm a jejich povrch postříkáme olejem ve spreji. Dužinu z maracuji protlačíme sítem. |
2 | Do mísy robotu nalijeme 120 ml studené vody, přidáme protlak z maracuji a neochucenou práškovou želatinu, prošleháme. |
3 | Do středně velkého rendlíku nalijeme 180 ml studené vody, přidáme krupicový cukr a světlý kukuřičný sirup. Mícháme, dokud není cukr rozpuštěný. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Rendlík dáme na středně silný oheň a vložíme do něj cukrářský teploměr. Bez míchání zahříváme sirup až na 118 °C. Horký sirup přelijeme do želatiny s maracujou. nemá-li rendlík hubičku, přelijeme sirup nejprve do nádoby, která hubičku má, usnadní nám to přelévání sirupu do šlehací mísy robotu. Tenkým pramínkem přiléváme horký cukerný sirup za pomalého chodu motoru do želatiny s protlakem. Snažíme se nalévat sirup při okraji mísy, aby ho nezachytila metla a nerozstříkl se. |
4 | Když je všechen sirup v míse, zvyšujeme postupně rychlost šlehání, až do středně vysoké rychlosti. Hmota musí být neprůhledná, lesklá a velmi hustá. V závislosti na typu šlehače trvá šlehání 8 - 10 minut. Hustotu hmoty kontrolujeme tak, že když zdvihneme metlu, měla by hmota pomalu stékat v podobě silné stuhy. Přidáme několik kapek žlutého a oranžového potravinářského barviva, chceme docílit světle oranžovou barvu, zamícháme. |
5 | Nalijeme hmotu do pekáče, urovnáme ji do stejnoměrné vrstvy a při pokojové teplotě ji necháme zcela ztuhnout ( zhruba 8 hodin ). |
6 | Poprášíme pracovní plochu a povrch hmoty marshmallow moučkovým cukrem, blok hmoty vyklopíme poprášenou stranou dospod, odstraníme potravinářskou folii nebo alobal. Poprášíme čepel dlouhého nože moučkovým cukrem a hmotu nakrájíme na dlouhé pruhy, během krájení nůž občas očistíme a znovu poprášíme, aby se na něj hmota nelepila. Vyrobili jsme 680 gramů vynikajících bonbonů. Rozdělíme pruhy na obdélníčky, které obalíme v moučkovém cukru, aby se neslepily. |
7 | V uzavřené vzduchotěsné nádobě bonbony vydrží při pokojové teplotě až 14 dní. |
Poznámka
Místo protlaku z maracuji můžeme použít stejné množství protlaku třeba manga, jahod, malin, nebo broskví. Můžeme použít dužinu z čerstvých plodů protlačenou sítem, nebo zmrazený protlak, který rozmrazíme a necháme dojít do pokojové teploty.