Žemle - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemle
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64931 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 špetka | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
4 polévková lžíce | Majolka |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Na posypání | |
---|---|
1 polévková lžíce | Mák - semena |
1 kávová lžička | Sůl hrubozrnná |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 69,1mg |
Draslík | 134,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 47,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Mák - semena, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Majolka, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sůl hrubozrnná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Žemle postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C. |
2 | Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout. |
3 | Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. |
Opravdu velice dobré pečivo, doporučuji vyzkoušet. U nás se bulky snědly ještě teplé a jen tak samostatné. Z půlkila mouky se dá udělat 10 -12 ks, záleží na velikosti. Místo nakrojení do kříže jsem ještě před kynutím použila raznici, ale přiznávám, že techniku používání musím ještě vypilovat :-) Bulky v ném podání nejsou vizuélně nic moc, ale na chuti to samozřejmě neubralo :-) Palec nahoru
Při druhém pokusu jsem byla trochu úspěšnější, přidávám ještě jedno foto. Žemle jsou moc dobré, dostaly pochvalu i od kolegů v práci. :-)