Sója

  • Latinsky: Glycine max
  • Anglicky: soya

Sója sójový bob – latinsky Glycine max. – anglicky soya, německy Sojabohne, francouzsky soja, italsky soia – je v současnosti jednou z nejdůležitějších hospodářských plodin na celém světě.

Všestranná náhrada masa

Sója má všestranné využití, od potravy, přes krmivo pro hospodářská zvířata po surovinu používanou v průmyslu. Díky vysokému obsahu bílkovin slouží jako náhrada masa nebo mléčných výrobků.

Původ a výskyt

Sója pochází z Číny a v současnosti je jednou z nejdůležitějších hospodářských plodin na celém světě. Tvoří velkou část stravy ve východní Asii – kde se sójové boby jedí čerstvé nebo se z lusků vyloupaná semena jen uvaří a pak konzumují.

Kvůli svým teplotním potřebám se sója pěstuje v tropických a subtropických podmínkách a také v teplých oblastech mírného pásu a je většinou zavlažovaná pouze přirozenými dešťovými srážkami. Ideální teplota, při které se sóji daří, je mezi 18 a 35 °C.

Největším producentem sóji je USA, Brazílie, Argentina a Čína.

V současnosti více než polovinu produkce sóji tvoří geneticky modifikované odrůdy, v EU ale platí povinnost označovat všechny výrobky, k jejichž výrobě byla použita sója s podílem modifikovaných odrůd větším než 9 %.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody sóji mohou být žluté, černé nebo bílé. Žluté sójové boby jsou menší a mají protáhlý tvar. Bílé sójové boby mají kulatější tvar a jsou středně velké. Obsahují opravdu velké množství bílkovin, konzumují se čerstvé i vařené. Černé sójové boby obsahují více bílkovin a méně tuku než žluté a bílé sójové boby. Mají tvar velmi podobný fazolím a jsou větší než ostatní. Sója ve svém naturálním stavu postrádá chuť, a v kuchyni se tedy obvykle upravuje přidáním většího množství koření či dochucovadel.

Zdraví a vitamíny

Energetický hodnota sójových bobů ve 100 g je přibližně 1700 kJ/ 408 kcal, z toho přibližně 20 % tuku, 12 % využitelných sacharidů a 34% bílkovin. Sója je ceněná zejména jako významný zdroj bílkovin a slouží vegetariánům jako adekvátní náhrada živočišných bílkovin.

Sója obsahuje vitamín B a lecitin, díky čemuž blahodárně působí na nervovou soustavu a také některé minerální látky, jako draslík, vápník, hořčík a železo.

Použití sóji v gastronomii

Sójové boby můžeme jíst čerstvé, sušené, nebo kvašené.

Nejenže plody sóji můžeme konzumovat v různých formách, ale také se z nich vyrábí spousta dalších potravin.

Sójová omáčka

Těžko bychom si mohli představit asijskou kuchyni bez sójové omáčky. Vyrábí se fermentováním sójových bobů za pomoci plísně Aspergilus, s vodou a solí. Sójová omáčka pochází z Číny, rozšířila se ale do celého světa.

Sójová mouka

Sójová mouka je k dostání jako plnotučná s 18 až 20 % tuku, nebo odtučněná jen s 1 % tuku. Je základní surovinou pro výrobu mnoha druhů sójových výrobků.

Sójové vločky

Sójové vločky se vyrábí z loupaných sójových bobů. Používají se jako bezlepková náhrada obilí na přípravu müsli, nákypů a pečiva.

Sójové maso

Sójové maso je složeno z rozemletých sójových vloček na mouku. Neobsahuje lepek ani laktózu a slouží jako náhrada masa pro vegetariány nebo jako jeho dietní verze, má nízkou energetickou hodnotu. V kuchyni se využívá obdobně jako běžné maso.

Misopasta

Misopasta se vyrábí v Japonsku ze sójových bobů, rýžového kvasu a soli. Chuť je jemná a mírně nasládlá. Slouží jako základ pro polévku, nebo jako dochucovací pasta.

Mugi-miso

Mugi-miso je japonská omáčka ze sójových bobů a ječného kvasu. Má intenzivnější chuť než klasické miso.

Tofu

Tofu je vlastně sójový tvaroh, povrchový škraloup ze sójového mléka. Prodává se smetanové, sušené, nebo klasické, s různými příchutěmi.

Tempeh

Tempeh – indonéský sójový „chléb“ - se připravuje z fermentovaných sójových bobů. Jejich mírně kvasná příchuť při pečení zanikne.

Dostupnost a skladování

Některé sójové produkty, jako například sójová omáčka, ale i další se obvykle dají sehnat v běžných supermarketech. Další produkty jsou k sehnání ve specializovaných obchodech a obchodech se zdravou výživou. Výrobky se zpracovávají a skladují vždy podle údajů na obalu.

Léčivé účinky

Sója

- pomáhá při revmatických onemocnění a dně

- pomáhá při osteoporóze

- snižuje kazivost zubů

- pomáhá proti překyselení organismu a pálení žáhy

- pomáhá při trápení s ekzémy a vyrážkami

- má blahodárný vliv na nervovou soustavu

- chrání cévy a pomáhá předcházet srdečním chorobám

- působí proti zácpě a hemoroidům