Kuchařův rádce

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Rady z:

Maso

Aby se slanina při pečení nekroutila

Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.

Anglická slanina místo šunkovému salámu

Pokud vám přijde šunkový salám v listovém těstě nevýrazný, spolehněte se na anglickou slaninu.

Čerstvé maso

Aby maso vydrželo čerstvé i pokud jej nemůžete mít v lednici, vložte maso do octové vody a pevně uzavřete do plastové krabičky či sáčku.

Chutná hovězí játra

Hovězí či vepřová játra namočte před tepelnou úpravou do smetany, a to alespoň na hodinu či na dvě.

Chutnější karbanátky

Přejete si šťavnatější karbanátky? Přidáním dvou kusů vařené nastrouhané mrkve do 1kg mletého masa toho jistě docílíte.

Domácí americké brambory: Snadno a rychle

Abyste měli domácí americké brambory dříve uvařené, předvařte je a poté je dejte péct do trouby.

Francouzské brambory a la France

Pro lepší chuť skutečné Francie na vašem talíři přidávejte do přípravy francouzských brambor šunku místo slaniny a špeku, na povrch můžete nastrouhat ementál, nivu, čedar a další vybrané sýry.

Guláš plný chuti

Guláš bude lahodnější, když budete maso dusit i s trochou rozřezaných jater.

Guláš plný chuti, díky skvělému nápadu

Uvařte pravý gulášek, jaký už vaše rodina hodně dlouho neměla. Kupte kvalitní hovězí maso. Vezměte cibuli, pálivou papriku a nebojte se jí trochu přidat. Hovězí maso nechte delší chvilku na cibulce, ale ať z něj neunikne příliš šťávy.

Hovězí maso a víno

Nevíte, které víno se nejlépe hodí k hovězímu masu? Spolehněte se na víno červené.

Jak na měkkou pečínku?

Pečete pečínku a není pořád dostatečně měkká? Pokapejte ji octem. Uvidíte tu změnu.

Jak naplnit drůběž

Drůbež plňte nádivkou, které je dostatečně vychladlá. Uvidíte, že to půjde rychle!

Jak na sekanou?

Chcete krásně spojit sekanou? Spolehněte se na syrové brambory, které budou najemno nastrouhané.

Jak ochutit kuře bez kořenící směsi?

Chystáte se péct kuře a nemáte kořenící směs? Nevadí, poradíte si s kousky másla, česneku, celého pepře a nového koření.

Jak ohřívat uzeniny?

Uzeniny ohřívejte pouze a jenom v páře, budou báječně chutnat. Do vody je raději nedávejte.

Jak poznáte dobře upečenou drůbež?

Dobře propečenou drůbež rozpoznáte podle vytékající šťávy a bezproblémového oddělení od kosti.

Jak udit drůběž

Pokud se chystáte udit kuře, přidejte na pečínku anglickou slaninu. Maso bude šťavnaté.

Jak upéct drůbež?

Kuřecí maso a drůbež pečte raději na roštu, aby přebytečný tuk mohl odtékat.

Játra - chytrá rada

Játra před dušením nesolte, rychle by ztvrdla a chutnala by hořce.

Jemnější hověží játra

Hovězí játra bývají tužší a proto je dobré položit je před jejich přípravou na pár hodin do studeného mléka. Poté játra vysušíme a můžeme s nimi začít připravovat pokrm. Játra se tím stanou měkčí a určitě vám budou více chutnat.

Jemnější játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky budou jemnější, připravíme-li je z mražených jater, která nastrouháme na hrubém struhadle. Poté stačí knedlíčky udělat dle běžného postupu.

Když je polévka nebo maso moc kořeněné

Překořeníme-li polévku nebo dušené maso, postačí nám trocha mléka. Mléko přilijeme k pokrmu a kořeněná chuť se zjemní.

Klepejte maso bez nečistot

Klepejte maso s použitím mikroténového sáčku, šťáva z masa nebude už nikde stříkat.

Kotlety a steaky a jejich správné grilování!

Při jejich přípravě jim nesmíte okrajovat tučné okraje, může se vám stát, že budou vysušené. A nezapomeňte je krájet na silnější plátky.

Krájení masa

Pečené maso nezapomeňte krájet cca 15 minut po upečení, jinak by z masa vytekla šťáva.

Krájení pečeného masa

Z trouby vyndáme upečené maso a před krájením je necháme 10 minut odpočinout. Šťáva se v mase rovnoměrně rozloží a při krájení nebude vytékat.

Křehké marinované maso

Pokud nakládáte maso do marinády, nechejte je v ní přes noc. Výsledkem bude lahodná chuť masa.

Křehké maso s papájou

Oloupanou, semínek zbavenou papáju rozmixujeme. Směsí potřeme maso, které poté připravíme dle chuti. Papája způsobí, že maso bude krásně křehké.

Křehké řízky díky citrónu

Než budete obalovat řízky, pokapejte je citronovou šťávou. Řízky budou pak mnohem křehčí a budou mít lepší chuť.

Křehké řízky díky olejové lázni

Nemáte po ruce paličku na naklepání řízků? Namočte je na chvíli do oleje, budou křehké.

 

počet položek na stránku

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist