Krémová rajská polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová rajská polévka
Krémová rajská polévka
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | lihunka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (19%) |
ID receptu: | 19591 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
6 ks | Rajčata |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar slepičí |
3 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 61,8mg |
Draslík | 219,1mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cukr krupice, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 33% (šlehačka), Vývar slepičí, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová rajská polévka postup přípravy receptu:
1 | Housky nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi asi na jedné lžíci másla. |
2 | Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nahrubo, rajčata spaříme a oloupáme, zbavíme semínek a nakrájíme na hrubší kousky. |
3 | Ve větším kastrole rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibuli a mrkev a opečeme, zaprášíme moukou, zamícháme a za stálého míchání pomalu přilijeme vývar. Přidáme rajčatový protlak, dobře prošleháme metličkou, vsypeme rajčata, česnek, pepř, sůl a cukr. Zamícháme, přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu, poté zmírníme oheň a vaříme asi 1,5 hodiny. |
4 | Poté odstavíme, přidáme 150 ml smetany a polévku nalijeme do mixéru a umixujeme dohladka. Zbylou smetanu ušleháme. |
5 | Polévku nalijeme do talířů, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme s opečenými kostičkami housky. |