Zeleninové samosy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninové samosy
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | pepa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 19636 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
náplň | |
---|---|
450 g | Brambory vařené ve slupce |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
175 g | Hrášek |
2 polévková lžíce | Kari koření |
2 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
225 g | Květák |
3 polévková lžíce | Olej stolní |
2 ks | Šalotka |
Zeleninové samosy | |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 polévková lžíce | Olej stolní |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 2,0mg |
Draslík | 697,0mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory vařené ve slupce, Citronová šťáva, Hrášek, Kari koření, Koriandr čerstvý, Květák, Olej stolní, Šalotka, Olej stolní, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninové samosy postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku s 1/2 lžičkou soli a s olejem. Postupně přiléváme vodu a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále ho uhněteme do hladka, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladničce. |
2 | V pánvi na rozehřátém oleji restujeme na kolečka pokrájenou šalotku přibližně 3 minuty, přidáme na kostičky nakrájené, oloupané brambory, do poloměkka uvařený, nadrobno rozkrájený květák, hrášek, kari koření, nasekané lístky koriandru a citronovou šťávu. Vše dusíme za občasného promíchání asi 3 minuty, poté odstavíme z plotny a necháme vychladnout. |
3 | Těsto rozdělíme na 8 dílů, každý rozválíme na placku o průměru 18cm. Všechny placky rozkrojíme na poloviny, vzniklé půlkruhy těsta naplníme podušenou směsí. Kraje navlhčíme vodou a přitiskneme, v pánvi v dostatečném množství oleje smažíme samosy po obou stranách do zlatova. Vyjmeme je,necháme okapat na papírové utěrce. |
4 | Samosy podáváme teplé nebo studené. Pokrm vhodně doplníme zakysanou smetanou nebo jogurtem. |
Poznámka
Necháme důkladně okapat od oleje.