Plněné lilky Imám Bayildi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné lilky Imám Bayildi
Plněné lilky Imám Bayildi
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21227 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
3 polévková lžíce | Hrozinky |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
2 ks | Lilek |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 886,2mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 294,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Hrozinky, Kmín římský, Lilek, Pepř cayenský, Rajčata loupaná (konzervovaná), Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné lilky Imám Bayildi postup přípravy receptu:
1 | Lilky podélně rozpůlíme a vydlabeme tak, že v nich zůstane dužnina silná zhruba 5 mm. Vydlabanou dužninu nadrobno nakrájíme, vložíme na síto, posypeme solí a necháme 30 minut odležet. Poté pod studenou tekoucí vodou opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. |
2 | Na velké pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli a při střední teplotě ji za častého míchání opečeme doměkka. Přidáme prolisovaný česnek a za stálého míchání pečeme další 2 minuty. |
3 | Přidáme rajčata, dužninu z lilků, hrozinky, nadrobno nakrájenou petrželku, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, skořici, kmín a cayenský pepř. Podle chuti osolíme a opepříme. Za občasného míchání zvolna 20 minut vaříme, dokud směs nezhoustne. |
4 | Hotovou směsí naplníme vydlabané lilky tak, aby vydlabané místo mírně přesahovala. Naplněné lilky rozložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem. |
5 | Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme 45-50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Zapečené lilky podáváme ozdobené snítkami petrželky, chlazené i horké. Vhodnou přílohou je šafránová rýže. |