Koláč ze zlatého sirupu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč ze zlatého sirupu
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 75 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22898 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
130 g | Máslo čerstvé |
170 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 ml | Sirup Golden |
85 g | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 52,0mg |
Draslík | 74,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Strouhanka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sirup Golden mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč ze zlatého sirupu postup přípravy receptu:
1 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučněném vále z těsta (část dáme stranou na dvanáct proužků, z nichž uděláme mřížku) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. |
2 | V rendlíku zahřejeme sirup, mimo sporák do něj vmícháme bílou strouhanku, ustrouhanou citronovou kůru a necháme si čtvrt hodiny odstát. Bude-li směs moc řídká, přimícháme trochu strouhanky. Do směsi přimícháme citronovou šťávu a potřeme jí koláč. Odložené těsto rozválíme a rádýlkem nakrájíme dvanáct proužků, z nichž uděláme přes koláč mřížku. |
3 | V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zhruba deset minut, poté teplotu stáhneme na 190 °C a koláč pečeme dalších patnáct minut až zezlátne. Koláč můžeme podávat teplý i studený. |