Mramorový dort bez tuku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mramorový dort bez tuku
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 24231 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
225 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Kakao - prášek |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
135 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť mandlová |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
10 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 136,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Kakao - prášek, Kypřicí prášek do pečiva, Olej kukuřičný, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Tresť mandlová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mramorový dort bez tuku postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme moukou. |
2 | 1/3 hrnku mouky, polovinu kypřícího prášku, kakao a 2 lžíce cukru smícháme v míse. Zbytek mouky, kypřícího prášku, 2 lžíce cukru a špetku soli smícháme v druhé míse. Z bílků ušleháme sníh. Potom postupně všleháme po lžících zbytek cukru. Sníh musí být pevný. Nakonec do sněhu vmícháme mandlový a vanilkový extrakt. Sníh rozdělíme na poloviny, do jedné poloviny sněhu přimícháme směs mouky s kakaem a do druhé poloviny vmícháme směs mouky bez kakaa. Kakaovou hmotu dáme na dno formy a na ní naneseme světlou hmotu. Nožem s kulatou špičkou projedeme těstem tak, aby vznikl mramorový efekt. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě 45 minut. |
4 | Dort vyklopíme a necháme vychladnout. Před podáváním posypeme moučkový cukrem. |