Tvarohový páj s jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohový páj s jahodami
Tvarohový páj s jahodami
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25648 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto na páj | |
---|---|
175 g | Máslo čerstvé |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
na potření a vysypání těsta | |
3 polévková lžíce | Mandle |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 ks | Vejce slepičí |
směs čerstvého ovoce | |
900 g | Jahody zahradní |
100 g | Reveň (Rebarbora) |
smetanová zálivka | |
150 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 špetka | Skořice mletá |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Tvaroh tučný |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 225,2mg |
Draslík | 577,6mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 134,4mg |
Vitamín E | 5,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 201,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Mandle, Vejce slepičí, Jahody zahradní, Reveň (Rebarbora), Cukr krupice, Med včelí, Skořice mletá, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohový páj s jahodami postup přípravy receptu:
1 | Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme na poloviny. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko a směs vmícháme do tvarohu. Polovinou ovoce naplníme formu, zalijeme polovinou tvarohové směsi, na kterou položíme ovoce, zalijeme zbytkem tvarohu a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem. |
2 | V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc. |
3 | Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozvírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými mandlemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko. |
4 | Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova. |
5 | Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme. |