Recept

Křehký koláč s meruňkami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 25707

Ingredience

na potření a vysypání těsta
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
3 polévková lžíce Pistácie
1 ks Vejce slepičí
směs čerstvého ovoce
750 g Meruňky
250 g Reveň (Rebarbora)
smetanová zálivka
100 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Med včelí
2 ks Vejce slepičí
1,5 dl Zakysaná smetana
Křehký koláč s meruňkami
375 g Mouka pšeničná hladká T 650
175 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
6 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

56% Kalorie 1,114 kcal
Kilojoule 4 663kJ
36% Sacharidy 130 g
78% Tuky 59 g
8% Sodík 155 mg
40% Bílkoviny 23 g

Křehký koláč s meruňkami postup přípravy receptu:

1

Na koláč si nejdříve připravíme křehké těsto. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

2

Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem a vysypeme pistáciemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.

3

Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky 2-3 cm velké. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, medem, cukrem, vanilkovým cukrem. Naplníme formu meruňkami a rebarborou a zalijeme je smetanovou směsí. Pak ovoce pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme a celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

4

Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.

5

Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept