Zeleninová polévka se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka se smetanou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 28968 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
150 g | Hrách loupaný |
100 g | Karotka |
300 g | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g | Pažitka |
3 g | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
10 g | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1000 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 147,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Karotka, Květák, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Hrách propláchneme, nasypeme do vroucího vývaru, osolíme, opepříme a vaříme 25 minut. Mezitím si připravíme zeleninu. Květák rozebereme na malé růžičky, očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, pažitku posekáme. Květák a mrkev přidáme k hrachu a vaříme dalších 25 minut. Z másla vytvoříme malé kuličky, které obalíme v mouce. Přidáme je do polévky přibližně 15 minut před koncem vaření. Žloutek rozšleháme se smetanou, do každého talíře dáme lžíci této směsi a zalijeme horkou polévkou. Porce ještě ozdobíme posekanou pažitkou. |