Boršč s masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 230 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Boršč s masem
Celkový čas: | 230 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 195 minut |
Autor: | Marsalka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 33476 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 g | Bobkový list |
180 g | Brambory |
40 g | Celer bulvový |
100 g | Červená řepa |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
480 g | Hovězí maso přední |
160 g | Jehněčí maso |
30 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
120 g | Mrkev kořen |
20 ml | Ocet kvasný lihový |
1 g | Pepř černý celý |
20 ml | Protlak rajčatový |
150 g | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
160 g | Vepřová plec |
2690 ml | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
180 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 84,9mg |
Draslík | 523,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 370,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 196,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Červená řepa, Citronová šťáva, Hovězí maso přední, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Vepřová plec, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Boršč s masem postup přípravy receptu:
1 | Maso dáme do hrnce, zalijeme 2500 ml vody, přidáme koření a dáme vařit na 120 minut. Vařené maso vyjmeme, pokrájíme na menší kousky. |
2 | Vývar osolíme a dáme stranou. Řepu pečlivě omyjme a pokrájíme na menší kousky. Máslo rozehřejeme a osmažíme na něm řepu. Smažíme po dobu 4 minut, poté přilijeme ocet a 160 ml vody. Přiklopené podusíme 35 minut. |
3 | Mrkev, brambory, celer, zelí, rajčata a citron očistíme, pokrájíme na menší kusy, citron přepůlíme. Vše dáme do vývaru, přidáme protlak a uvedeme k varu. Mouku rozkvedláme ve 30 ml vody a vlijeme k vývaru se zeleninou. Necháme vařit 20 minut. Vmícháme maso, řepu, 100 ml zakysané smetany, vyjmeme citron. Povaříme ještě 5 minut. |
4 | Servírujeme přelité zbytkem zakysané smetany. |
Poznámka
Polévku můžeme vylepšit osmahnutou slaninou.