Jemná smetanová polévka s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemná smetanová polévka s chřestem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 37519 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 kostka | Bujón zeleninový |
100 g | Chřest bílý |
4 ks | Chřest zelený |
100 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
150 ml | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 ml | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 307,7mg |
Draslík | 168,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 562,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Smetana sójová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Chřest zelený, Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemná smetanová polévka s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Slupky a odřezky z chřestu dáme vařit asi na 1 hodinu do směsi vína a vody, ve které jsme rozdrobili kostku bujónu. |
2 | Kousky chřestu, které hodláme použít do polévky, nejprve orestujeme na másle a potom ho uvaříme v páře a zchladíme v ledové vodě. Vývar necháme vyvařit na poloviční množství tekutiny, potom ho rozmixujeme a přepasírujeme ho přes jemné síto. Na závěr rozmícháme v polévce žloutek, polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a posypeme sekanou petrželkou. Polévku servírujeme teplou. Každý talíř při podávání ozdobíme lžící čerstvě ušlehané šlehačky. |