Křupavý koláč s chřestem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křupavý koláč s chřestem a sýrem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40567 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
450 g | Chřest zelený |
3 polévková lžíce | Kerblík |
70 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Sůl mořská |
50 g | Sýr Čedar |
230 g | Sýr kozí |
4 plátek | Těsto filo |
7,5 dl | Voda pitná |
600 g | Brambory |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 84,9mg |
Draslík | 936,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kerblík, Pepř bílý, Sůl, Sýr Čedar, Sýr kozí, Voda pitná, Brambory mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křupavý koláč s chřestem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvý zelený chřest oloupeme a odřežeme spodní tvrdé konce. |
2 | Brambory zalijeme 3/4 litrem vody, přidáme 1 lžičku soli a brambory budeme vařit jen 5 minut. Pak k bramborům přidáme pokrájený chřest a společně vaříme 4-5 minut. Zeleninu scedíme a vývar zachytíme. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. |
3 | Kozí sýr rozdrobíme do mísy a vyšleháme ho s 3 lžícemi smetany, 2 špetkami soli a 2 špetkami bílého pepře dohladka. Přidáme k němu brambory s chřestem, kerblík a směs promícháme. |
4 | Na vál rozložíme 4 plátky těsta Filo, každý potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme je na sebe. Na poslední vrstvu naneseme sýrovou náplň, volné okraje přehneme dovnitř a těsto zabalíme do závinu. |
5 | Závin položíme na plech s pečícím papírem spojením těsta vespod. Závin potřeme máslem, posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. |
6 | Závin necháme vychladnout, až pak ho nakrájíme a podáváme. |