Velikonoční beránek s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční beránek s mákem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40586 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
200 g | Cukr moučkový |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Mák mletý |
100 g | Mouka polohrubá |
100 ml | Olej rostlinný |
4 ks | Vejce slepičí |
150 ml | Voda pitná |
Na formu | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 257,3mg |
Draslík | 527,3mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční beránek s mákem postup přípravy receptu:
1 | V míse utřeme žloutky s cukrem, postupně vmícháme olej, teplou vodu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme mletý mák, citronovou šťávu a pevný sníh ušlehaný z bílků, který do těsta „zabalíme“. Těsto vlijeme do formy, kterou jsme vymazali a vysypali. |
2 | V troubě předehřáté na 175°C pečeme zhruba 45 minut, až se těsto nelepí na špejli a je upečené dorůžova. |
3 | Upečeného beránka vyklopíme, až trochu prochladne. |
Poznámka
Beránka můžeme polít čokoládovou nebo bílkovou polevou podle vlastního uvážení.