Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami
Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 40847 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
lesní ovoce | |
---|---|
140 g | Borůvky |
150 g | Maliny |
130 g | Ostružiny |
těsto | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
120 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Minerální voda perlivá |
140 g | Mouka pšeničná hladká voženílkova |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
krém | |
120 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
2,3 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Rum |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 255,0mg |
Draslík | 130,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 260,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Maliny, Ostružiny, Citronová kůra, Citronová šťáva, Minerální voda perlivá, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Rum, Tresť vanilková, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká voženílkova, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký koláč s malinami, borůvkami a ostružinami postup přípravy receptu:
1 | V míse si vymícháme cukr s rozšlehanými vejci a rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem (Maizena). Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. |
2 | Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu. Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny. |
3 | Omyjeme si lesní ovoce: maliny, ostružiny a borůvky. Ovoce necháme okapat a oschnout. |
4 | Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citróonové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody. |
5 | Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme s 1 lžíci nastrouhané citronové kůry. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. |
6 | Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm). |
7 | Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu. |
8 | Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. |
9 | Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho a ozdobíme lesním ovocem do kruhu tak, aby ovoce nepokrývalo celou vrstvu krému. |