Zelné šči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelné šči
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43990 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
100 g | Červená řepa |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
60 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
4 ks | Pepř černý celý |
30 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
50 g | Pórek |
80 g | Protlak rajčatový |
1 kávová lžička | Sůl |
1,3 l | Voda pitná |
100 ml | Zakysaná smetana |
800 g | Zelí hlávkové bílé |
Na jíšku | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 30,7mg |
Draslík | 384,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Červená řepa, Cibule, Kopr čerstvý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelné šči postup přípravy receptu:
1 | Zelí zbavíme ovadlých a poškozených listů, odstraníme košťál a nakrájíme na čtverečky. Cibuli, mrkev, petržel a červenou řepu oloupeme a pokrájíme na kostičky, očištěný pórek na kolečka, kopr a petrželovou nať nasekáme nadrobno. |
2 | Na másle osmažíme zeleninu. Zelí vložíme do vroucí vody, přidáme zeleninu, sůl a vaříme 40 minut. Zhruba v polovině varu vmícháme do polévky světlou jíšku z másla a mouky, bobkový list, pepř a rajčatový protlak. Polévku zamícháme a dovaříme. Před podáváním vmícháme smetanu a bylinky. |