Celerová polévka se smetanou a krutony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerová polévka se smetanou a krutony
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 44017 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Celer bulvový |
1,2 l | Hovězí vývar základní |
80 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na krutony | |
---|---|
60 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Rohlíky bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 123,7mg |
Draslík | 312,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 371,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hovězí vývar základní, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celerová polévka se smetanou a krutony postup přípravy receptu:
1 | Celer opláchneme, oloupeme a nakrájíme na nudličky, petrželovou nať nasekáme najemno. Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. |
2 | Celer osmažíme na polovině másla. |
3 | Z mouky a zbylého másla usmažíme světlou jíšku, do které zašleháme vývar a na mírném plameni vaříme zhruba 15 minut. Poté do polévky vmícháme osmažený celer a povaříme. Na závěr necháme v polévce prohřát smetanu, v níž jsme rozšlehali žloutek. Polévku ale již nevaříme, aby se žloutek nesrazil. Před podáváním vmícháme petrželovou nať. |
4 | Polévku servírujeme s krutony. |