Holubky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Holubky
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 45612 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
10 g | Bobkový list |
500 g | Hovězí maso mleté |
100 g | Husí sádlo |
100 g | Kečup ostrý |
1 dl | Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Protlak rajčatový |
150 g | Rýže loupaná |
1 kávová lžička | Sůl |
4 l | Voda pitná |
1,5 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 102,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 138,8mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Hovězí maso mleté, Husí sádlo, Paprika mletá sladká, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup ostrý, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Holubky postup přípravy receptu:
1 | Ve velké pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme rýži, za stálého míchání osmahneme, přidácháme mleté maso, sůl, pepř, mletou papriku, kečup, podusíme do hnědé barvy, odstavíme a necháme směs vychladnout. |
2 | Do velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, zelí zbavíme poškozených listů, vyřízneme košťál a celou hlávku vložíme do vody, vaříme přibližně 15 minut, když dostanou listy žlutou barvu, můžeme zelí vyjmout z vody. Necháme vychladnout, potom rozdělíme listy, žebra naklepeme paličkou, nebo uřízneme. Košťály a hrubé listy naskládáme na dno hrnce, aby se jídlo nepřipálilo. Každý list naplníme připravenou směsí, zavineme, skládáme vedle sebe do hrnce. Když máme naplněný hrnec a došla nám směs i listy, okraje hrnce obložíme bobkovým listem, polijeme kečupem, vše zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a na mírném ohni vaříme přibližně 40 minut. |
3 | Uvařené holubky necháme pod poklici odpočinout, potom je opatrně lžící vyndáváme, aranžujeme na mělké talíře a podáváme. |
Poznámka
Holubky podáváme jako teplé hlavní jídlo. Na talíř podle přání přidáme zakysanou smetanu. Holubky můžeme připravovat také v troubě, naskládáme je na pekáč a v troubě pečeme přibližně 30 minut.