Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 45731 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
1400 g | Brambory zimní |
350 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
225 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
350 g | Mrkev kořen |
185 g | Okurky nakládané |
6 polévková lžíce | Olej stolní |
350 g | Petržel kořen |
3 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 189,5mg |
Draslík | 946,7mg |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 148,0mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Citrony, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Okurky nakládané, Olej stolní, Petržel kořen, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brambory zimní, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a mřížkou na krájení vajec je rozdělíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme ji nadrobno. Brambory důkladně kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, uvaříme je do měkka. Vaříme na mírném ohni - zvolna, pomalu, aby nepopraskaly. Následně je necháme vychladnout, opatrně je oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do velké mísy, do které budeme přidávat další ingredience salátu. Kořenovou zeleninu - mrkev, celer, a kořen petržele oloupeme a dáme vařit do hrnce s vodou tak, že mrkev rozřízneme podélně na dvě poloviny, celer rozčtvrtíme a kořen petržele vaříme vcelku. Zeleninu vaříme 7 - 10 minut aby byla měkká, ale aby se nerozpadala po napíchnutí vidličkou. Uvařenou zeleninu vyjmeme z vývaru děrovanou naběračkou a necháme ji vystydnout. |
2 | Po vystydnutí ji nakrájíme na malé kostičky v podobné velikosti jako jsme pokrájeli brambory. Vývar ze zeleniny uschováme, můžeme ho použít k přípravě jiných jídel. Nakrájenou zeleninu a nasekanou cibuli vsypeme do mísy. |
3 | Do mísy přidáme sterilované okurky, nakrájené na stejné kostičky. Do této směsi přimícháme citrónovou šťávu, hořčici a olej. Vše důkladně promícháme a necháme uležet v lednici, nebo v chladném sklepě několik hodin - nejlépe do druhého dne. Salát podáváme k různým masům, nebo i samotný s bílým pečivem. |
Poznámka
Salát servírujeme studený.