Dezert z Hongkongu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert z Hongkongu
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 49469 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
2 dl | Džus hruškový |
2 ks | Hruška asijská nashi |
30 g | Kurkuma |
5 g | Pepř černý celý |
50 ml | Sirup zázvorový |
6 dl | Voda pitná |
Koláčky | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
130 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
160 g | Sezamová pasta |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 ks | Vanilkový lusk |
70 ml | Voda pitná |
Náplň | |
230 g | Čokoláda na vaření |
30 g | Máta |
70 g | Pralinková pasta |
10 g | Rýžový papír |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 41,1mg |
Draslík | 277,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Džus hruškový, Kurkuma, Pepř černý celý, Voda pitná, Cukr krupice, Sezamová pasta, Soda jedlá, Voda pitná, Máta mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sirup zázvorový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Vanilkový lusk, Čokoláda na vaření, Pralinková pasta, Rýžový papír, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hruška asijská nashi nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert z Hongkongu postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní oloupané hrušky. Přisypeme cukr, pepř, přidáme kurkumu. Přilijeme hruškový džus, zázvorový sirup, přiklopíme poklici a společně povaříme 30 minut. Potom scedíme, hrušky necháme vychladnout a nakrájíme je na tenké proužky. Zbylou omáčku vrátíme do hrnce a vaříme do té doby, až omáčka zahoustne, asi 15 minut. |
2 | Příprava koláčků: Do misky vsypeme mouku, přidáme cukr a na kousky nakrájené máslo. Přimícháme jedlou sodu, střed z vanilkového lusku a sezamovou pastu. Nakonec přilijeme vodu a ze všech surovin vypracujeme tuhé těsto, z kterého rukama tvarujeme asi 5 cm velké koláčky. Koláčky skládáme na plech, vložíme je do nahřáté trouby a pečeme při 180 stupňové teplotě přibližně 20 minut. Vyndáme je z trouby, necháme vychladnout. Vychladlé koláčky rukou rozdrobíme na malé drobečky. |
3 | Příprava pralinek: Do kastrůlku vlijeme smetanu, přimícháme nastrouhanou čokoládu, pralinkovou pastu. Všechny suroviny vaříme na mírném ohni za stálého mícháni tak dlouho, aby se čokoláda rozpustila a suroviny se spojily. Hotovou hmotu necháme vychladnout. Z vychladlé hmoty tvarujeme 10 stejných válečků o průměru 1 cm. |
4 | Namočený rýžový papír rozložíme na pracovní plochu, naskládáme do středu lístky máty a posypeme rozdrobenými sezamovými koláčky. Na ně po délce naskládáme připravené pralinkové válečky a uvařené plátky hrušek. Rýžový papír zabalíme do velkého válečku, který nakrájíme na 6 stejných kousků. |
5 | Do středu mělkého dezertního talíře nalijeme připravenou omáčku. Do omáčky poklademe nakrájené rolky a hotový dezert podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako teplý dezert. Do rýžového papíru můžeme zabalit například mango, nutellu, ale také arašídové máslo.