Recept

Popencová česnečka s brambory

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 49531

Ingredience

400 g Brambory
1 ks Cibule
1 kávová lžička Kmín celý
3 polévková lžíce Krupky trhané
200 g Mrkev kořen
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
2 špetka Pepř černý mletý
100 g Petržel kořen
3 polévková lžíce Popenec
1,5 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
3 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

12% Kalorie 227 kcal
Kilojoule 952kJ
8% Sacharidy 29 g
168% Tuky 126 g
17% Sodík 335 mg
10% Bílkoviny 5 g

Popencová česnečka s brambory postup přípravy receptu:

1

4 větší brambory (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme a omyjeme mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev s petrželí nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Čerstvý popenec břečťanový omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dobře promyjeme 3 lžíce drobných krupek a v sítu je necháme okapat.

2

V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní krupky, za stálého míchání krupky opražíme dorůžova. Přilijeme vodu a vaříme 15 minut, přidáme brambory s pokrájenou zeleninou, sůl, pepř, kmín a vaříme dalších 20 minut. Nakonec do polévky přidáme popenec, utřený česnek, krátce (1.5 minuty) povaříme a podáváme.

Poznámka

Místo másla a oleje můžeme použít sádlo - kolik použijeme lžic krupek, tolik použijeme lžic omastku. Popenec břečťanovitý je bylinka, která se vyskytuje na našich zahradách. Ve středověku byl považován za rostlinu s magickou silou. Léčivé schopnosti využívali staří Slované, kteří přidávali popenec do salátů, polévek a omáček jako koření. Dnes ji můžeme přidávat i do sekané, omelet nebo různých pomazánek pro zvýraznění chuti. Nejlepší je sbírat ji hned na jaře, kdy má nejvýraznější chuť. Sklízet se dá ale samozřejmě až do zimy. Výborně poslouží jako bylinka v čerstvém stavu, lze ji i usušit.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept