Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky
Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49768 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
500 g | Brambory |
0,5 kostka | Bujón hovězí |
4 krajíc | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
160 g | Hříbky čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
2 ks | Špekáčky |
2 kávová lžička | Sůl |
9 dl | Voda pitná |
Záklechka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 821,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 288,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Bujón hovězí, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Špekáčky, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme čerstvé hříbky, které pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme do vody se solí a kmínem. Brambory přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme doměkka. |
2 | Mezitím si nakrájíme nadrobno očištěné cibule, ze špekáčků odstraníme střívko a nakrájíme je na kostičky. V pánvi si rozpálíme olej se sádlem, na něm zpěníme cibuli a když se začne smažit, přidáme špekáčky a společně smažíme asi 4-5 minut. Přimícháme sladkou a a pálivou papriku, pepř, promícháme a celou směs vyklopíme do hrnce k bramborům. Přidáme pokrájené hříbky a pomalu vaříme. Pro chuť přidáme 1/2 kostky hovězího bujónu. Přibližně po 25 minutách vaření si v 1 dl vody rozmícháme dohladka hladkou mouku a takto vzniklou "záklechku" přimícháme do guláše. Povaříme 3-5 minut, jakmile guláš zhoustne, hrnec odstavíme z plotny. Podáváme ho s chlebem. |
Poznámka
Guláš chutná ještě lépe až druhý den.