Zvíkovské štracholce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zvíkovské štracholce
Zvíkovské štracholce
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51115 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
60 g | Hera |
2 dl | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Kvásek | |
---|---|
1 kávová lžička | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
0,5 dl | Mléko polotučné |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 103,4mg |
Draslík | 216,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Droždí, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Mléko polotučné, Cukr skořicový, Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zvíkovské štracholce postup přípravy receptu:
1 | Do vyhřáté mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a 0,5 dl vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout, k mouce přidáme 1 lžíci cukru, 1 žloutek, sůl, 60 g rozehřáté vlahé Hery a mléko podle potřeby (asi 2 dl) a vše promícháme. Vařečkou uhněteme důkladně těsto, poprášíme ho hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátnem (utěrkou) a necháme v teple kynout. |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (2 lžíce hladké mouky), zlehka těsto zformujeme do válečku a rozdělíme ho na 20 kousků. Každý kousek vyválíme na malý váleček. Z utvořených válečků vytváříme různé tvary: uzle, brýle, točenice (stočený váleček do spirály), mašle. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme 15–20 minut kynout. Poté je upečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Upečené dáme vychladnout. |
3 | Polovinu štracholců podáváme posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, druhou polovinu posypeme skořicovým cukrem. |