Svítek ze zemčat - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svítek ze zemčat
Svítek ze zemčat
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51440 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
80 g | Brambory |
20 g | Krupice dětská |
40 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 134,7mg |
Draslík | 131,9mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Olej slunečnicový, Pažitka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svítek ze zemčat postup přípravy receptu:
1 | Zemčata (brambory) oloupeme, omyje, pokrájíme na čtvrtky, dáme do rendlíku se 4 dl vody a uvaříme se solí doměkka. Vaříme asi 15 minut doměkka. |
2 | Mezitím v misce utřeme máslo se solí, pepřem a 2 žloutky. Omytou pažitku a petrželku drobně pokrájíme a přimícháme do utřeného másla. Uvařená zemčata scedíme prolisujeme a přidáme do misky k máslu, přisypeme dětskou krupici a vše dobře promícháme. Ze 2 vaječných bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do směsi. |
3 | Ve větší pánvi rozpálíme olej, na který rozetřeme svítek a usmažíme z každé strany dozlatova. Svítek necháme vychladnout, až potom ho nakrájíme na kostičky nebo proužky. |
Poznámka
Svítek ze zemčat dáváme do zeleninových a masových polévek místo nudlí.