Jahodové želé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodové želé
Jahodové želé
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52128 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
40 g | Cukr vanilka |
2,5 kg | Cukr želírovací |
4 kg | Jahody zahradní |
2 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 139g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 306,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 117,6mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Cukr želírovací, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodové želé postup přípravy receptu:
1 | Měkké jahody očistíme, zbavíme stonku a opláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme dobře okapat. Okapané jahody nakrájíme na menší kousky, které dáme do hrnce a posypeme 800 g želírovacího cukru. Necháme odležet 30-40 minut. |
2 | Následovně hrnec s jahodami a cukrem dáme na sporák a dobře promícháme. Na mírném ohni za častého míchání směs přivedeme k varu. Pokračujeme ve vaření do té doby, až vyplavou všechny jahody na hladinu. Potom stáhneme z ohně. |
3 | Uvařenou jahodovou směs přecedíme přes řídkou a čistou utěrku, kterou máme na povrchu misky, do které nám bude téct čistá šťáva. Připravenou jahodovou šťávu přelijeme do hrnce, přidáme 1,6kg cukr, přisypeme vanilkový cukr. Nakonec vložíme vanilku, vše promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme ještě 100 g cukru a za stálého míchání povaříme 2 minuty. |
4 | Hotové horké želé opatrně naléváme do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme a odložíme na studené místo. |
Poznámka
Z tohoto množství surovin získáme skoro 2.5 l želé. Do sklenic naléváme řídké želé, které po vychladnutí ztuhne.