Jablečný nákyp s ořechy a rumem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný nákyp s ořechy a rumem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 55852 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
3 ml | Citronová šťáva |
130 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
350 g | Jablka |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Ořechy vlašské |
250 g | Piškotový korpus vaječný |
5 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
80 g | Rozinky bílé |
30 ml | Rum |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
60 ml | Šťáva z růžových grepů |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 108,3mg |
Draslík | 205,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 64,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Ořechy vlašské, Pomerančová šťáva, Rum, Šťáva z růžových grepů, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Piškotový korpus vaječný, Rozinky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný nákyp s ořechy a rumem postup přípravy receptu:
1 | Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku. |
2 | Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jableční hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu. |
3 | Vložíme do nahřáté trouby, kde při 180stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako studený předkrm. Nákyp je také vhodným dezertem.