Gratinovaná vepřová panenka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná vepřová panenka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 55960 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
800 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
20 g | Petržel - nať |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
700 g | Vepřová panenka |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 194,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,3mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sýr Niva (Rokfór), Vaječný žloutek slepičí, Vepřová panenka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná vepřová panenka postup přípravy receptu:
1 | Brambory oloupeme, nakrájíme na silné plátky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Necháme vychladnout a prolisujeme přes bramborový lis. Dáme do misky, přidáme žloutek, 30 g másla, smetanu a jemně nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme. |
2 | Panenku dáme do hrnce s vodou a povaříme přibližně 15 minut. Vybereme z vody, nakrájíme na tenké plátky. |
3 | V kastrůlku rozehřejeme 30 g másla, vložíme na tenké plátky nakrájený česnek, očištěné a důkladně oprané špenátové listy, osolíme, opepříme, dochutíme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem. Podusíme 5 minut. |
4 | Pečící formu vymažeme zbylým máslem, vložíme do ní připravený špenát, na špenát naskládáme nakrájené plátky vepřové panenky. Cukrářský sáček naplníme bramborovou směsi a naaranžujeme vlnky na maso. Povrch posypeme drobně nasekanou petrželovou natí. |
5 | Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.