Indický květákový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 57 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Indický květákový salát
Celkový čas: | 57 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 17 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56150 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
250 g | Fazolové lusky zelené |
1 kg | Květák |
2 ks | Mrkev kořen |
2 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
2 špetka | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na zálivku | |
---|---|
2 ks | Chilli paprička |
2 polévková lžíce | Kari pasta |
40 ml | Kokosové mléko |
10 g | Máta |
1 polévková lžíce | Ocet Sherry |
50 ml | Olej sezamový |
30 g | Semínka slunečnicová loupaná |
150 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 15,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 185,4mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Fazolové lusky zelené, Květák, Paprika červená, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Chilli paprička, Kokosové mléko, Máta, Olej sezamový, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Kari pasta, Ocet Sherry, Semínka slunečnicová loupaná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Indický květákový salát postup přípravy receptu:
1 | Očištěný květák omyjeme, rozdělíme na růžičky. Z fazolek odřízneme konce, překrojíme na půlky. Omytou mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle. |
2 | Do hrnce vlijeme 2 litry vody, špetkou solí osolíme, přivedeme k varu. Vložíme květák, povaříme 7-8 minut a vybereme, propláchneme studenou vodou a necháme v cedníku okapat. Vodu přivedeme opět k varu, vložíme fazolky, které povaříme 4-5 minuty. Scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme také okapat. Mrkev a petržel povaříme 4 minuty, také ochladíme studenou vodou a necháme v sítku okapat. |
3 | Květák, fazolky, mrkev a petržel vložíme do vhodné misky, přidáme na tenké a malé kousky nakrájenou papriku, na tenké proužky nakrájený česnek, osolíme a vše dobře promícháme. |
4 | Příprava zálivky: Chilli papričky překrojíme podélně, vybereme semínka, papričky drobně nasekáme a dáme do vhodné nádoby. Přilijeme kokosové mléko, přidáme kari pastu, nakonec zakysanou smetanu. Dobře metlou prošleháme. Dochutíme solí, pepřem, octem. Nakonec přimícháme olej, ještě důkladně metlou prošleháme. |
5 | Zeleninu smícháme spolu se zeleninou, posypeme nasucho opraženými slunečnicovými semínky a necháme 30 minut v lednici odležet. |
6 | Před podáváním salát porcujeme na jednotlivé talíře a ozdobíme voňavou mátou. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní studené jídlo s opečenou bagetou. V menším množství je salát vhodným předkrmem.