Jednoduchý recept

Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 65 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 56454

Ingredience

0,5 polévková lžíce Citronová kůra
2 polévková lžíce Cukr krupice
20 g Cukr skořicový
20 g Cukr vanilka
200 g Jáhly - loupané proso
4 polévková lžíce Med včelí
500 g Meruňky
2,5 dl Mléko plnotučné
100 g Ořechy vlašské
1 špetka Sůl
8 ks Vejce slepičí
3 dl Voda pitná
Na vymazaní zapékací mísy
40 g Mouka pšeničná hrubá
50 g Máslo čerstvé
Na dohotovení
2 polévková lžíce Med včelí

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 904 kcal
Kilojoule 3 782kJ
30% Sacharidy 107 g
57% Tuky 43 g
11% Sodík 229 mg
51% Bílkoviny 29 g

Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy postup přípravy receptu:

1

Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.

2

Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme.

3

Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut.

4

Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.

Poznámka

Takto připravený nákyp podávám teplý, ale také dobře chutná studený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

 
marcela.oertlova@seznam.cz
Moc dobry nakyp!
Krasny vecer,,,dnes jsem ho delala,,doporucuji kazdemu...cela rodina si pochutnala!! Jen misto orechu jsem dala platky mandli!

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept