Dobrá domácí karamelová zmrzlina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 205 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dobrá domácí karamelová zmrzlina
Celkový čas: | 205 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56629 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
40 g | Máslo čerstvé |
3 dl | Mléko polotučné |
40 g | Ořechy vlašské |
300 g | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 236,1mg |
Draslík | 38,9mg |
Vláknina | 670,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy vlašské, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dobrá domácí karamelová zmrzlina postup přípravy receptu:
1 | Do kastrůlku vlijeme mléko, které spolu s 200 g smetany, vanilkovým a krupicovým cukrem za stálého míchání přivedeme k varu. Ihned odstavíme, necháme vychladnout. 150 g cukru v teflonové pánvi roztavíme na zlatý karamel, stáhneme ze sporáku. Zbylou smetanu mírně zahřejeme a přilijeme do teplého karamelu spolu s máslem. Směs dobře promícháme, necháme vychladnout do druhého dne. |
2 | Do horké vodní lázně vložíme misku se žloutky a zbylým cukrem. Vyšleháme na hladkou pěnu, kterou smícháme s mléčnou směsi, půlkou karamelu a necháme vychladnout. Vložíme do mrazáku, necháme mírně zmrazit, poté ještě jednou rozmixujeme. Vrátíme na 200 minut do mrazáku a necháme úplně zmrazit. |
3 | Těsně před podáváním zmrzlinovou lžící naaranžujeme zmrzlinu do jednotlivých misek podle porcí. Každou porci přelijeme zbylým karamelem a posypeme nasekanými ořechy. |
Poznámka
Podáváme jako dezert. Ořechy na porcích zmrzliny můžeme jemně pokapat tekutým medem.