Jidášovy provázky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jidášovy provázky
Jidášovy provázky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56925 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
200 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Máslo čerstvé |
550 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
7 dl | Olej slunečnicový |
30 ml | Rum |
3 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 49,5mg |
Draslík | 80,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Rum, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jidášovy provázky postup přípravy receptu:
1 | Při pokojové teplotě změklé máslo rozšleháme v misce spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou soli na hustou pěnu. Za stálého míchání přidáváme vejce a smetanu. Před dokončením šlehání vlijeme rum, prošleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a 1 lžičku skořice. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout 25-30 minut. Následovně těsto přeložíme na pracovní plochu posypanou moukou. Z těsta vyválíme velký a dlouhý pás, nakrájíme ho na 20 cm dlouhé provázky, které ve středu přehneme a spirálovitě stočíme. |
2 | Na velkou pánev nebo do hrnce vlijeme 7 dl oleje, aby jidášky v oleji plavaly a smažíme je po obou stranách. Upečené skládáme do síta, aby okapal přebytečný olej. Necháme mírně vychladnout, posypeme moučkovým cukrem smíchaným se zbylou skořicí. |
Poznámka
Podáváme k snídani, svačině.