Gratinovaní slanečci s brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaní slanečci s brambory
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57043 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brambory |
2 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 ks | Slaneček |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 819,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Slaneček, Strouhanka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaní slanečci s brambory postup přípravy receptu:
1 | Slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy se 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. |
2 | Druhý den slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme a slanečky vykostíme. Osušené filety nakrájíme na širší řezy. Oloupané brambory a cibule omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. |
3 | Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce), do které poklademe brambory, na ně položíme plátky slanečků a kolečka cibule. Posypeme je bílým pepřem, jemnou strouhankou, pokapeme 2 lžícemi rozpuštěného másla, a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C péct. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut a hned podáváme. |