Domácí pudink z karamelu, smetany a mandlí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 62 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí pudink z karamelu, smetany a mandlí
Celkový čas: | 62 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 47 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57554 |
Kategorie: | Pudinky |
Ingredience
1 polévková lžíce | Olej z vlašských ořechů |
Karamel | |
---|---|
170 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Vaječná směs | |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobu | |
4 polévková lžíce | Maliny |
4 polévková lžíce | Mandle plátky |
Vodní lázeň | |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 57g |
---|---|
Cholesterol | 382,8mg |
Draslík | 95,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná, Cukr krupice, Vejce slepičí, Maliny, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej z vlašských ořechů, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí pudink z karamelu, smetany a mandlí postup přípravy receptu:
1 | Pudinkové formičky, ve kterých budeme péct, vytřeme voňavým olejem. Do pánve vsypeme 170 g pískového cukru, přidáme 3 lžíce vody a za stálého míchání uvaříme zlatý karamel, který nalijeme do misek. Vyšleháme smetanu s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem. Směs přecedíme přes jemné síto a nalijeme do formiček, které umístíme na hlubší plech, do nějž jsme nalili vařící vodu. Vaříme pomalu ve vodní lázni v předehřáté troubě za teploty 150 - 160°C přibližně 25 - 40 minut (podle velikosti a obsahu formiček). |
2 | Abychom zjistili, že je pudink hotový, píchneme do jeho středu špejlí - pokud karamelová šťáva vytéká z otvoru, je pudink již upečený. Maliny omyjeme a necháme okapat. |
3 | Pudink ponecháme ve formičkách do vychladnutí, poté vyklopíme na talířky, ozdobíme plátky mandlí, čerstvými malinami a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Na ozdobu můžeme použít i jiné ovoce: například borůvky, lesní jahody, ostružiny...