Ukrajinské vareniky s višněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ukrajinské vareniky s višněmi
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58172 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Cukr krupice |
150 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka polohrubá |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 kg | Višně |
3,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 123g |
---|---|
Cholesterol | 111,8mg |
Draslík | 403,5mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 94,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Višně, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ukrajinské vareniky s višněmi postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme náplň do vareniků: višně vypeckujeme, vložíme do mísy, prosypeme 200 g cukru a necháme 2 - 3 hodiny stát, aby pustily šťávu. Poté je scedíme a necháme okapat. Pecky z višní dáme vařit asi na 10 minut do 150 ml vody, poté je přecedíme, přidáme 50 g cukru, znovu uvedeme do varu, když se cukr rozpustí, tekutinu vychladíme a přilijeme do ní šťávu z višní. |
2 | Mezitím připravíme z 500 g polohrubé mouky, 100 - 150 ml vody, 2 vajec a špetky soli těsto. To následně rozválíme do plátu o síle 2 - 3 mm, který rádýlkem rozkrájíme na čtverečky 5 x 5 cm. |
3 | Okapanými višněmi plníme připravené čtverečky těsta, růžky pečlivě spojíme a knedlíčky v dlani zakulatíme. |
4 | Vareniky vložíme do 3 l vařící osolené vody, vaříme. Po 8 - 10 minutách vyplavou vareniky na povrch, drátěnou naběračkou je vybereme do mísy, následně je polijeme rozpuštěným máslem. |
5 | Podáváme pokapané připravenou sladkou šťávou. |
Poznámka
do vareniků V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k odležení višní. Vareniky můžeme naplnit také medem slazenými strouhanými jablky se skořicí nebo sladkým tvarohem s hrozinkami. Takto plněné vareniky sypeme moučkovým cukrem a poléváme zakysanou smetanou.