Čokoládo-kávová pěna - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládo-kávová pěna
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60349 |
Kategorie: | Pěny |
Ingredience
170 g | Čokolada 70% Ecuador LIDL raspberry |
180 g | Cukr moučka |
1 kávová lžička | Káva mletá |
170 g | Máslo |
1 ks | Pomeranč |
4 ks | Vejce slepičí |
50 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 693,7mg |
---|---|
Cholesterol | 163,6mg |
Draslík | 64,0mg |
Vláknina | 233,0mg |
Vitamín A | 188,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Káva mletá, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokolada 70% Ecuador LIDL raspberry, Cukr moučka, Máslo, Pomeranč nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládo-kávová pěna postup přípravy receptu:
1 | V míse vyšleháme žloutky se 172g cukru do pěny. Poté mísu s pěnou vložíme do druhé mísy s horkou vodou a mícháme tak dlouho, až je žloutková pěna teplá. Teplou vodu ve větší míse vyměníme za studenou a znovu žloutkovou směs mícháme ve studené lázni do doby, až napění. |
2 | Mezitím uvaříme kávu z 60 ml vody a 1 lžičky jemně pomleté kávy. |
3 | Kvalitní čokoládu nalámeme na kousky do malého kastrólku, ten vložíme do horké vodní lázně a čokoládu rozpustíme. Do rozpuštěné čokolády přimícháme lžíce teplé kávy. Kastrólek sundáme z plotny a do čokolády postupně zamícháme změklé máslo. Směs mícháme do doby, až získáme jemný krém, který postupně přimícháme do žloutkové pěny. |
4 | Vyšleháme bílky s 8g cukru (jedna polévková lžíce) na tuhý sníh. Ten pomalu vmícháme do připraveného čokoládového krému. Vzniklou čokoládovou pěnu nalijeme do skleněných pohárů a dáme je do lednice vychladit asi na 30 minut. |
5 | Před podáváním omyjeme a osušíme jeden pomeranč. Nastrouháme z něj tenké proužky kůry (bez bílé dužiny), kterými pěnu ozdobíme. |
Poznámka
Čokoládu použijeme jen velmi kvalitní, od ní závisí výsledná chuť.