Paris brest - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paris brest
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | 0sonizna |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (98%) |
ID receptu: | 60583 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
5 g | Cukr krupice |
120 g | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Cukr moučka |
125 g | Máslo čerstvé |
840 ml | Mléko plnotučné |
170 g | Mouka pšeničná hladká |
60 g | Nugát světlý |
45 g | Solamyl - bramborový škrob |
5 g | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
5 ks | Vejce slepičí |
8 ks | žloutek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 137,7mg |
Draslík | 38,9mg |
Vláknina | 420,0mg |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Nugát světlý, Solamyl - bramborový škrob, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr krystal, Cukr moučka, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Paris brest postup přípravy receptu:
1 | Vejce ohřejeme na pokojovou teplotu. |
2 | Máslo a mléko dáme do rendlíku a necháme rozpustit. |
3 | Do horkého mléka přidáme mouku, sůl a cukr a stále vaříme. Vařečkou odpalujeme těsto ode dna. Až se těsto přestane lepit, odstavíme ho z plotny. |
4 | Necháme trochu zchládnout a poté postupně – jedno po druhém zapracujeme vejce. |
5 | Těsto dáme do cukrářského sáčku. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme kolečka o průměru 4 cm. Posypeme je lžící moučkového cukru |
6 | 7 minut pečeme na 220 °C (těsto by se mělo krásně nafouknout – teď nesmíme otvírat troubu). Poté pečeme dozlatova na teplotu 180 °C. Necháme vychládnout v pootevřené troubě. |
7 | Zbylé mléko ohřejeme. |
8 | Žloutky vyšleháme s cukrem krystal, poté přidáme zrníčka z vanilkového lusku a škrob. Do této směsi opatrně a za stálého míchání vlijeme horké mléko. Poté přidáme nugát a vaříme do zhoustnutí. |
9 | Bochánky rozpůlíme a naplníme krémem. Podáváme posypané moučkovým cukrem. |
Poznámka
Odpalované těsto má rádo vlhkost – do trouby postavme hrnec s vodou.
S odpalovaným těstem mám docela dlouhodobé zkušenosti. Bohužel zde není rozdělené množství mléka do těsta a do krému, což může začátečníkům způsobit velké problémy (pokud dají celé množství mléka do těsta, vznikne jim řídká kašička, z níž nic nevytvoří). V tomto stavu recept nedoporučuju k realizaci.
Ještě poznámka k názvu: Zákusek se jmenuje podle slavného cyklistického závodu Paris - Brest.