Višňový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Višňový dort
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 100 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60756 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na křehké těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Máslo čerstvé |
125 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na piškot | |
250 g | Cukr krupice |
50 g | Kakaový prášek Bio |
60 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka polohrubá |
50 g | Solamyl |
7 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
1 ks | Cukr vanilka |
0,3 kávová lžička | Hřebíček mletý |
4 polévková lžíce | Likér třešňový |
100 g | Marmeláda višňová |
0,5 ks | Skořice celá |
750 ml | Smetana na šlehání |
700 g | Višně |
300 ml | Voda pitná |
3 plátek | Želatina bílá plátky |
2 ks | Ztužovač šlehačky |
Na ozdobu | |
50 g | Čokoláda hořká |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 325,7mg |
Draslík | 319,5mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 76,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vejce slepičí, Hřebíček mletý, Skořice celá, Višně, Voda pitná, Želatina bílá plátky, Čokoláda hořká mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Solamyl, Cukr vanilka, Likér třešňový, Marmeláda višňová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kakaový prášek Bio, Smetana na šlehání, Ztužovač šlehačky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Višňový dort postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C. |
2 | V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky. |
3 | Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme. |
4 | Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo. |
5 | Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout. |
6 | Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu. |
7 | Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty. |
8 | Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu. |
9 | V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny. |
10 | Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači. |
11 | Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi. |