Nepečený dezert z piškotů s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nepečený dezert z piškotů s ořechy
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61677 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
120 g | Cukr moučkový |
125 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko plnotučné |
100 g | Ořechy vlašské |
400 g | Piškoty dětské kulaté |
2 polévková lžíce | Rum |
15 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 polévková lžíce | Višně kandované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 221,2mg |
Draslík | 90,3mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 219,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 541,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Ořechy vlašské, Rum, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Piškoty dětské kulaté, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Višně kandované mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nepečený dezert z piškotů s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu celou vyložíme potravinářskou fólií (může přesahovat přes okraj formy). Na dno formy poklademe piškoty obloučkem nahoru a pokapeme je rumem. |
2 | 180g kulatých dětských piškotů v sáčku rozdrtíme válečkem. Vlašské ořechy rozmixujeme téměř na kaši. Obě směsi dáme do mísy. Čerstvé žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, poté pěnu důkladně promícháme s ořechy a piškoty. |
3 | Do vyššího kastrůlku nalijeme mléko. Vanilkový lusk ostrým nožem rozpůlíme, zrníčka ostrým nožem vyškrabeme do mléka a přidáme i lusk. Mléko přivedeme k varu, pomalu ho vaříme jen 5 minut, pak kastrólek odstavíme z plotny. Vyjmeme lusk, mléko necháme zmírně zchladnout. Směs z piškotů a ořechů postupně zamícháme do mléka, pak polovinu ořechové směsi nalijeme na piškoty. Celou stěnu formy vyložíme piškotami obloučkem dovnitř (půjde to zlehka). Na ořechovou směs poklademe znovu piškoty, přelijeme je 2/2 směsí, kterou zakryjeme piškotami. Dezert překryjeme potravinářskou fólií a dáme ho do lednice ztuhnout (nejlépe přes noc). |
4 | Druhý den odstraníme fólii, stěnu dortové formy opatrně sejmeme a nakrájíme porce. Dáme je na servírovací talířky. Každou porci dezertu ozdobíme šlehačkou, ozdobíme kandovanými višněmi a podáváme. |